Reklama
 
Blog | Cecilia Buntová

I váš počítač si zaslouží vánoční úklid. Jak na to v pěti jednoduchých krocích

Za pár dní nastane zimní slunovrat. Staré kultury ho vnímaly jako významný předěl v cyklu přírody a života. Něco starého končí. Něco nového začíná.

Dnes je velmi moderní nechávat se kontinuálně inspirovat, hledat nové cesty, prahnout po neustálých novinkách, hledat třpytivější zážitky, začínat, stavět…

Tam, kde je příchod nových věcí, je odchod starých.

Což jsou krásné a důležité atributy převážně mládí. Avšak když je nám dopřáno nahlížet na mozaiku života celistvěji, i z perspektivy věku zralého, vidíme, že tam, kde je A, je i B. Tam, kde je příchod nových věcí, je odchod starých. Pouštění, vyhazování, prořezávání, loučení, odcházení. Vytváření prostoru. Zakončovat a pouštět je stejně důležité jako budovat a začínat.

Velmi praktickým způsobem takového vnímání věcí může být předvánoční úklid. Úklid prostředí fyzického i toho digitálního. Asi většina z nás uklízí celoročně, ale před Vánoci se to hodí udělat víc do hloubky.

Existují minimálně dva pádné důvody, proč si uklidit v počítači (resp. v telefonu): zrychlení a více místa. A pokud vaše plocha vypadá jako ta moje – kde něco najít je větší utrpení než to Ježíšovo v Getsemanské zahradě – třetím dobrým důvodem je výrazné usnadnění si práce.

Jak začít? Podle guru uklízení Marie Condo radikálně. Krátký ostrý šok je lepší než zdlouhavý, pohodlný proces.

1/Plocha: Co vyhodnotíte jako nepotřebné, smažte. U něčeho stačí vytvořit pouze zástupce na ploše, nemusíte mít na ploše celý soubor. Udělejte si třeba jeden adresář, nazvěte ho dejme tomu ARCHIV (=bordel z plochy) a sem přesuňte vše, o čem si říkáte „třeba to ještě někdy budu potřebovat“. Asi nebudete, a ARCHIV se při dalším úklidu přesune do koše. Ale pro jistotu.

2/Audiovizuální média: Fotky roztřiďte do adresářů, rozmazané či jinak nekvalitní smažte, duplikáty vyhoďte. Nejlepší je umístit je buď na externí hard disk anebo si pořídit cloudové řešení a tam fotky přesunout. To samé pak udělejte s hudbou a s filmy.

3/Další aplikace: Posviťte si na nepoužívané aplikace a hry. Často zabírají hodně místa, spouštějí se automaticky při zapnutí počítače a blokují paměť. Já jednou za čas mažu i cookies, historii prohlížení a zálohy WhatsUp a Viberu (v případě, že je mám zálohování nastaveno).

4/Pokročilejší programy: Pro ještě důkladnější čištění je možné použít sofistikovanější řešení, než je klávesa „delete“. Třeba program CCleaner anebo FCleaner. Smažou i nepořádek, o kterém nevíte. Zbytky smazaných nepoužívaných programů z databází a registrů, chybné registry, dočasné a nepotřebné soubory a další digitální balast, zabírající místo a snižující výkon. Jsou zdarma a v češtině, jednoduché a sami si z bohaté nabídky vyberete a nastavíte, co chcete smazat a co ne. Při instalaci nezapomeňte volbu volitelného antivirového softwaru zrušit, pokud jej nechcete.

5/Tip na závěr: Vyberte si nějakou hezkou novou tapetu, která vás potěší pokaždé, když počítač zapnete.

Krásný advent a klidné svátky!

 

Reklama